30 september 2014

Colchiques dans les prés

Dagens franske overskrift skyldes et besøk av en frankofil venn forleden dag. Det hører med til høstens tradisjon at han synger en kjent fransk høstsang, "Colchiques dans les prés" (= Tidløs på markene), når han ser tidløsen blomstre hos meg. Det er en lett melankolsk sang som kan ses på som et passende akkompagnement til at årets blomstersesong er gått over i en mindre prangende fase. Jeg har mange arter og sorter av Colchicum - både høst- og vårblomstrende. Her et lite knippe av dagens fotofangst i hagen.

Colchicum 'Rosy Dawn' har et lyst midparti
Noen tidløs har en svak blomsterstilk, og blomstene bikker etter kort tid om, slik at inntrykket blir litt uryddig - eller er det kanskje nettopp her sjarmen ligger?

Colchicum 'Attlee' - Storbritannias første statsminister etter Den annen verdenskrig hadde nok en bedre ryggrad en denne tidløsen
Colchicum macrophyllum har mørke pollenknapper
Sammenlignet med sine større slektninger, er Colchicum boissieri en pusling. Den har blyanttykke horisontale knoller og sprer seg raskt hvis den trives.
Og hvis du har lyst til å høre fransk sang om tidløs, så finner du den her:

Colchiques dans les prés

Den som har lagt inn sangen på You tube, har imidlertid blandet sammen Colchicum og Crocus og illustrert sangen med høstblomstrende krokus. Men vi vet jo bedre...

For ordens skyld også en høstblomstrende krokus:


Crocus pulchellus 'Zephyr'

Tekst & foto: Tor Jan Ropeid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar