06 oktober 2014

Rhododendron på flyttefot

Vi opplever vel alle fra tid til annen at vi får lyst til å flytte på plantene våre. Noen fortjener kanskje en bedre plass, andre blir overskygget av større naboer, eller så har vi funnet et uutnyttet tomrom som må fylles. Denne helgen gikk jeg til angrep på den nest siste resten av den tidligere eiers berberishekk. Til tross for gode arbeidshansker ble enkelte små torner sittende igjen i huden på nevene, og husets spisseste synåler ble  tatt i bruk for å fjerne elendigheten.

Resultatet av felttoget mot berberisen

Og da berberisen var fjernet, dukket det opp et hull som burde fylles. Og hva egner seg bedre til å flytte enn rhododendron? Rhododendron er velsignet med en god og stabil rotklump som gjør at en flytteprosess er mulig nesten når det skal være - forutsatt at jorden ikke er knusktørr eller frosset. Det ble flyttet to rhododendron denne gangen. Begge hadde ført en litt bortgjemt tilværelse og fortjente å få en ny og bedre vokseplass. Den første - Rhododendron souliei - sto inneklemt mellom diverse andre busker og var blitt litt skranglete i veksten. Til tross for at busken hadde nådd en høyde på ca. 1,5m, gikk oppgraving og flytting greit.

Rhododendron souliei klar til å flyttes
Den andre var en Rhododendron bureavii som i påvente av bedre tider sto bortgjemt bak et hushjørne. Først da den kom fram i lyset, ble de utrolig flotte bladene synlige.
Rhododendron bureavii viser ikke sin beste side her.


Men her ser vi Rhododendron bureavii fra en annen side som viser det fløyelsaktige belegget (indument) på bladundersiden.

Tekst & foto: Tor Jan Ropeid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar