14 april 2024

MANGE KAN SPISES… men du MÅ ikke. Er du nysgjerrig får du vite mer! v/STEPHEN BARSTOW. Mandag 22.april kl 18:30

  Adresse: Kringsjågrenda 1, ved Nordberg kirke i Oslo

NB! Møtene er åpne for alle planteinteresserte! 

Hva er vel morsommere enn å tilføre hagen nye og spennende vekster?!  STEPHEN BARSTOW kommer nok til å bidra til at vi får lyst til å utvide hagerepertoaret. Og apropos spennende planter:
KENNETH INGEBRETSEN fra GARDEN LIVING kommer for å selge planter. Det samme gjør JONNY ANDRESEN! Jonny sier at om dere skulle ha noen spesielle planteønsker, er det bare å sende ham en forespørsel, enten på Facebook(les innlegg fra Jonny på vår Facebook gruppe) eller på e-post: jonny_andresen@yahoo.se. Han svarer alle!

STEPHEN BARSTOW:
Kjenner du ikke til mannen med den spiselige hagen? Han som dyrker minst 1500 spiselige vekster? Mange av dem er dessuten vakre og høyt verdsatt av insektene. Kom på møtet, her blir det mye nytt å lære!


Stephen Barstow bor i Malvik ved Trondheimsfjorden. Han er godt kjent i plantesamlermiljøet og er plantefaglig leder i Foreningen KVANN (Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge; kvann.no). Han forteller at han selv er plantesamler, men det handler kun om spiselige planter. Han har opp gjennom de siste 40 årene testet over 8.000 forskjellige planter, og samlingen har vært på over 2.000. Faktisk har antageligvis rundt en tredjedel av alle plantearter i verden blitt brukt i matlaging, og de aller fleste er flerårige planter (stauder). Det er en like stor andel av de spiselige artene man finner i plantesamlinger og botaniske hager. 

Stephen har ledet etnobotaniske turer og holdt hundrevis av foredrag i botaniske hager og hageklubber verden rundt. Etter å ha tatt tidlig pensjon som havforsker i 2017, ble han gjesteforsker på NTNU Ringve botaniske hage der han i dag har ansvar for Løkhagen Chicago der han dyrker over 400 forskjellige Allium, inkludert over 100 botaniske arter. Som forfatter av boken «Around The World in 80 Plants» introduserte han sine 80 favoritt flerårige grønnsaker som han dyrker i Trøndelag. Mange er såkalte edimentals eller prydsaker, et begrep han bruker til å beskrive planter som er både pryd og mat. Etter å ha blitt profilert på Chelsea Flower Show i fjor, har edimentals blitt et moteord innenfor hagekretser og hagelitteratur i England og Nord-Amerika. Norsk Hagetidend var imidlertid først ute gjennom et par serier med planteprofiler av flerårige grønnsaker/edimentals, skrevet av Stephen. 

Stephen er også sterkt engasjert i Væres Venner Felleshage i Trondheim (se
https://vaeresvenner.no/index.php/vare-prosjekter/kvann-og-schubelers-hager-pa-vaere) der han, på vegne av KVANN Trøndelag, har laget Verdenshagen for å vise frem flerårige grønnsaker fra hele verden. Her har han bygd opp en samling av over 250 forskjellige frukt- og nøttetrær. Her tar han vare på gamle norske frøformerte grønnsaker i et grønnsaksreservat og driver også litt med foredling av nye klimariktige sorter. Både Væres Venner og hans egen «Den Spiselige Hagen» er bygd opp etter skogshageprinsippet (spiselige woodland-hager). Samtidig med at han er selvforsynt med et mangfold av grønnsaker, frukt og bær, rommer hans hager et stort biomangfold, særlig insekter, og de færreste gjør noe skade.

Noen eksemplarer av boken «Around the World in 80 plants» blir å få kjøpt på møtet.

VELKOMMEN TIL VÅRE MØTER SOM ER ÅPNE FOR ALLE HAGEENTUSIASTER!

Har du vinnerlykke venter fine gevinster.


Gled deg til en etterlengtet forsmak på hagesesongen.
Vi sees!

Inngang kr 70, som inkluderer: 
Herlig hjemmebakst, kaffe og te.
Salg av planterelaterte artikler til innkjøpspriser.
Utlån fra vårt rikholdige bibliotek(for medlemmer).
Utveksling av kunnskap og erfaringer fra våre hageliv!

Adkomst:
T-bane 5 (Sognsvann) til Kringsjå stasjon, eller 
buss 25 (Majorstua-Lørenskog) til Kongleveien. Kort gangavstand fra buss/T-bane. 
Stor parkeringsplass. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar