30 september 2014

Colchiques dans les prés

Dagens franske overskrift skyldes et besøk av en frankofil venn forleden dag. Det hører med til høstens tradisjon at han synger en kjent fransk høstsang, "Colchiques dans les prés" (= Tidløs på markene), når han ser tidløsen blomstre hos meg. Det er en lett melankolsk sang som kan ses på som et passende akkompagnement til at årets blomstersesong er gått over i en mindre prangende fase. Jeg har mange arter og sorter av Colchicum - både høst- og vårblomstrende. Her et lite knippe av dagens fotofangst i hagen.

Colchicum 'Rosy Dawn' har et lyst midparti
Noen tidløs har en svak blomsterstilk, og blomstene bikker etter kort tid om, slik at inntrykket blir litt uryddig - eller er det kanskje nettopp her sjarmen ligger?

Colchicum 'Attlee' - Storbritannias første statsminister etter Den annen verdenskrig hadde nok en bedre ryggrad en denne tidløsen
Colchicum macrophyllum har mørke pollenknapper
Sammenlignet med sine større slektninger, er Colchicum boissieri en pusling. Den har blyanttykke horisontale knoller og sprer seg raskt hvis den trives.
Og hvis du har lyst til å høre fransk sang om tidløs, så finner du den her:

Colchiques dans les prés

Den som har lagt inn sangen på You tube, har imidlertid blandet sammen Colchicum og Crocus og illustrert sangen med høstblomstrende krokus. Men vi vet jo bedre...

For ordens skyld også en høstblomstrende krokus:


Crocus pulchellus 'Zephyr'

Tekst & foto: Tor Jan Ropeid

25 september 2014

Løklørdag hos Peter Korn


En tidlig fredags morgen, mens morgentåken enda holdt skumringen i et fast grep, ja da startet høstens store eventyr. Løkgale Blomstervenner satte kursen mot Gøteborg og forventningene var store. Som seg hør og bør!


Første stopp på turen var Nisses Växter. Neida, det var ikke lenge vi klarte å holde oss nei.. Kaffe og Gørils hjemmelagede eplekake bidro til å heve stemningen enda noen hakk. Om mulig?!


Ingen hagetur uten hagebesøk? Og heldige oss! For turen gikk til kanskje en av Sveriges vakreste hager? Håkan Wallins hage har alt! Hemmelige rom, en fantastisk dam, vakre trær og stauder og en kjøkkenhage som er like vakker som den er spiselig.



For meg var det andre gangen jeg var så heldig å få komme innenfor hagegjerdet og jeg kommer gjerne tilbake om anledningen skulle by seg!




Takk for oss!




Råda Säteri fikk vi lære mer om løkens hemmelige liv. Dvs at det ikke lengere er så hemmelig hvordan man deler og oppformerer en løk. Takk Gerben! Etter ellevill løkhandel kunne Råda Säteri by på god mat og drikke.


Det er vel unødvendig å nevne at vi alle hadde et ganske fornøyd smil om munnen når fredagen tok kvelden?


Og heldige oss! Lørdagen opprant med godvær av ypperste klasse! Peter sin Trädgården (kan man kalle den det?) viste seg fra sin beste side i gylden høstsol.





John Amand hadde fylt et helt telt med spennende og rimelige løk. Dette løksirkuset skulle du nok gjerne vært med på?! Da kommer du vel til neste år eller?!


Resten av dagen fikk vi masse spennende og faglig påfyll! Gode og varierte foredragsholdere ga inspirasjon i massevis! Og etterpå var det løksalg. Igjen (…)



Søndags formiddag ble brukt i Gøteborgs Botanisk Trädgård. Veldig vakker i høstfarger. Jeg har mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har besøkt denne hagen men jeg får aldri nok!







Siste stopp før gamlelandet var Villa Sjøtorp i Ljungskile. Her får vel bildene tale for seg? Og maten var like god som omgivelsene var vakre!






Tusen takk for turen alle sammen! Hyggelig reisefølge er halve turen?!


Og selvfølgelig. En stor takk til deg Gøril! Verdens beste reisearrangør!


Vil du se flere bilder fra turen kan du kikke innom Rantenhagen


Hilsen Marit J

16 september 2014

Møte mandag 22. september. Åpent for alle.

BOTANISKE LYKKETREFF - STERKE MØTER I EKSOTISKE LANDSKAP

ved Dag Tjernshaugen

- For en botanisk interessert er det få ting som kan måle seg med å være "oppdager" i ukjent landskap. Dette er da også tema for kveldens foredrag. Her presenteres naturopplevelser fra ulike reiser med floraen som ledetråd.

Foto: Dag Tjernshaugen
Dette skriver Dag Tjernshaugen som har sitt kjente landskap på Fjellstrand der han har en "moden hage" med forskjellige plantemiljø inspirert av naturens egne samplantinger.

Dag er dessuten godt kjent blant blomstervenner. Han er mangeårig medlem i klubben og har vært både styreleder og hatt andre styreverv. Sine erfaringer og kunnskap har han delt med hagevenner både i form av foredrag og i bøkene "Staudene i hagen" og "Levende hage".
Foredraget om sine botaniske lykketreff har Dag laget spesielt for oss. Dette er et møte du ikke må gå glipp av!


Minimarked
I forbindelse med møtet har vi også et lite minimarked med spennende planter til hyggelige priser.

Møtet starter kl. 19.00 og biblioteket vil være åpent fra kl. 18.30 slik at du kan låne bøker fra klubbens rikholdige samling av hagebøker.

STED:
Vårt faste møtelokale er Vestre Aker menighetshus rett ved Vestre Aker kirke. Det er rikelig med parkeringsplasser. Du kan dessuten reise kollektivt med både busser og trikk som stopper like ved.

Velkommen til nok et inspirerende møte!

13 september 2014

Den snodige krokusen fra Banat

Den første høstkrokusen i min hage er i år Crocus banaticus. Dette er en av de sikreste høstblomstrende krokusene hos meg - og en av de snodigste. Ved første øyekast kan det se ut som om blomsten bare har tre blomsterblad, nesten som en en slags iris. Ved nærmere ettersyn oppdager vi at også Crocus banaticus som andre krokus har seks blomsterblad. Det pussige er at tre av blomsterbladene er mye mindre. Når de tre ytre blomsterbladene åpner seg mot solen, blir de tre mindre stående i en opprett posisjon, og dermed oppstår en slående likhet med en iris.
Crocus banaticus 
Denne krokusen har sitt hovedutbredelsesområde i Banat og Siebenbürgen (Transsylvania) i Romania. Den som liker språklige og dikteriske utfordringer, kan kanskje la seg inspirere av denne merkelige blomsten til å gi seg i kast med den banattyske forfatterinnen Herta Müllers dikteriske univers.

Tekst  foto: Tor Jan Ropeid

04 september 2014

Hageopplevelser fra Sunnhordland

Rhododendronforeningens vestlandsavdeling dro på hagebesøk til Stord sist søndag. Og hva fikk vi se? Rhododendronentusiastene møtte arter og sorter selv de mest garvede snaut nok hadde støtt på tidligere, både i nyetablerte og i flotte gamle hager. Denne hagebloggeren er når det gjelder planter, nærmest altetende og lot seg imponere over å finne flotte og frodige eksemplarer av planter ikke alle får til å trives. Her kommer tre eksempel på dette.

Det er ikke så uvanlig å få til Fuchsia magellanica 'Riccartonii'. Hos meg oppfører den seg som staude og fryser ned til grunnen hver vinter, men spirer villig hver vår. Hos Kjellaug Guddal Sæbø er forholdene så gunstige at busken ikke blir ødelagt av vinterkulden.
Kjellaugs Fuchsia magellanica 'Riccartonii' - nesten to meter - ikke verst
Et annet høydepunkt var Martha Lohndals fylte form av Hibiscus syriacus - denne busken bryr seg ikke om at den er vanskelig å få til på friland i Norge.

Hibiscus syriacus
Martha Lohndal har også plantet den artige løkveksten Eucomis bicolor i sin hage. Her lever den i beste velgående på friland og lar seg ikke affisere av vestlandsk vintervær.
Eucomis bicolor
Tekst & foto: Tor Jan Ropeid

02 september 2014

En særdeles tilfredsstillende beskjeftigelse

Dagens overskrift er hentet fra en av britisk hagelitteraturs klassikere, Christopher Lloyds The Well-Tempered Garden. Den spesielle tilfredsstillelse det siktes til her, er frøformering av peoner: "Raising peonies from seeds is a most satisfactory occupation... you get such excellent plants this way. I recently planted a large patch with four- and five-year-old, home-grown seedlings and can hardly imagine a happier occupation." Det er riktignok en langsommelig prosess, men det er unektelig en helt spesiell tilfredsstillelse når en frøsådd plante etter flere års ventetid blomstrer for første gang. En ekstra bonus ved peoner er de svartglinsende frø som kommer til syne når frøkapselen sprekker opp mot slutten av sommeren. En ytterliggere bonuseffekt er kontrasten mellom svarte befruktede frøene og de røde ubefruktede frøene.

Frøkapsel av Paeonia officinalis    
Paeonia obovata                    

Nyhøstet peonfrø

Og til slutt noen skrytebilder av noen av mine frøformerte peoner:

Paeonia anomala
Paeonia mlokosewitschii


Paeonia obovata, hvit form
En relativt lys form av Paeonia mascula  
 Tekst & foto: Tor Jan Ropeid