14 april 2014

Om det taktile, spettede og rødmende

Planteentusiasten setter pris på variasjonen i hageverdenen. Som oftest er det farge og duft som vekker oppmerksomheten vår, men andre ganger støter vi på noe appellerer til det taktile, som gir oss lyst til ta og føle på noe. Dagens taktile opplevelse er en magnoliaknopp rett før blomstring. Den innbyr rett og slett til kos.

I mange år har jeg forsøkt å få Erythronium americanum til å trives, men det har alltid bare blitt blad og ikke blomster. I år har det endelig lykkes. Resultatet er til å bli glad av: en spesiell bronsegul blomsterfarge og brunspettede blad. Det er lett å forstå at amerikanerne kaller planten for "trout lily" - naturens svar på brun bekkeaure.



Og så er det begynnende rhododendrontid. Blomstringen blir i år ikke av den mest overdådige, men det er alltid noe å glede seg over. Dagens eksempel er en lett rødmende form av Rhododendron wallichii, en sentralkinesisk art.



Og til slutt en form av Primula allionii, en primula fra det fransk-italienske grenseområdet Alpes-Maritimes. Om vinteren kan den ikke fordra fuktighet og er vanskelig å få til på friland. Jeg har plantet den i en gammel sinkstamp som jeg om vinteren drar inn under takskjegget slik at planten får minimalt med regn - og resultatet er til å bli glad av.








Tor Jan Ropeid

1 kommentar:

  1. Nydelig beskrivelse av vårens små underverker! Takk for tipset on P. allioni. Min skal nå omplasseres

    SvarSlett