Til planteentusiastens våryre opplevelser hører også hagebesøk fra soppriket. Og nå er den her igjen, sandmorkelen. I mine første soppbøker omtalt som spiselig og god etter grundig forvelling, men nå dømt til en tilværelse blant de sopper man ikke bør spise. Hvis man likevel tar sjansen, er det bare under utøvelse av ytterst kompliserte sikkerhetstiltak. Det finnes likevel dem som synes sandmorkelen gir en så usedvanlig smaksopplevelse - ikke overraskende kommer disse gjerne fra Finland.
Jeg har prøvd én gang og ble ikke overbevist om at smaken er så fabelaktig at det er verdt å ta sjansen.
Hmm... Jeg er redd matlysten min hadde blitt påvirket av advarslene. Da koser jeg meg heller med de helt sikre soppene. Men spennende er den jo. Litt av en fasong den byr på.
SvarSlettGyrometrin-forgiftning er ingen spøk: http://www.helsebiblioteket.no/forgiftninger/sopp/sandmorkel-sopp-med-gyromitrin-behandlingsanbefaling-ved-forgiftning
SvarSlett-- Knut Bjørnstad