24 november 2017

Julemøte med bilder fra medlemmenes hager

12. desember kl 19:00-22:00.  Påmelding innen 7. desember.

Tradisjonen tro dekker vi også i år til hyggelig julemøte med mat og drikke/vin.



Det blir vist bilder fra den vakre hagen til Miriam Knutsen. Dette er en hage som har fått flere utmerkelser, den siste fra Elin Conradis minnefond ved Blomstervenners Klubb.



Julemøtet holdes for klubbens betalende medlemmer, med bindende påmelding innen 7. desember til Kristina Kiss, på tlf 414 99 970 eller   k.m.kiss@online.no. Inngang kr 200,- betales på forhånd til konto 7877.08.28529.

Adressen er Tåsenveien 66 og du kan reise kollektivt med T-banen linje 5 (Sognsvann), buss 23 (Simensbråten – Lysaker) eller buss 34 (Ekeberg hageby – Tåsen). Flybussen er også en mulighet. Samtlige har stoppested på Tåsen.

Velkommen!

17 november 2017

Årsmøte og foredrag: Nye stauder

21. november kl 19:00 på Tåsen seniorsenter. Lokalet er åpent fra kl 18:30. 


Hvert år kommer det nye stauder på markedet. Noen med nye farger, nytt bladverk eller ny vokseform.  Andre planter ser uforandret ut, men har fått bedre og lengre blomstring. Våre blomstervenner Tommy og Kenneth fra Garden Living er alltid på utkikk etter gode, interessante og nye planter – akkurat som oss andre.  Vi kan glede oss til en spennende oppdatering av hva som er nytt av året og hva vi kan forvente oss av nyheter til neste år.

Kveldens foredrag er ved Tommy Tønsberg, tidligere mangeårig redaktør for Det Norske Hageselskaps Hagetidend, de siste årene med egen planteskole Garden Living på Holter.

Dette klubbmøtet innledes med klubbens årsmøte. Ta med Blomstervennen nr 4 til møtet, der er sakspapirene trykket. I år er det ingen spesielle saker, og denne delen av møtet vil neppe ta mer enn ti minutter.

Benytt gjerne anledningen til å låne hagelitteratur fra klubbens omfattende boksamling!

Det blir også loddsalg med flotte plantegevinster!


Inngang kr 50,- inkluderer Kaffe/te og kaker samt lodd på hovedgevinsten. Det koster selvfølgelig ingenting å delta bare på årsmøtet.


Vi aksepterer både kontanter og VIPPS.


Adressen er Tåsenveien 66 og du kan reise kollektivt med T-banen linje 5 (Sognsvann), buss 23 (Simensbråten – Lysaker) eller buss 34 (Ekeberg hageby – Tåsen). Flybussen er også en mulighet. Samtlige har stoppested på Tåsen.


Velkommen!

06 november 2017

Årets frøliste er klar!

Årets frøliste omfatter hele 172 spennende sorter!

Her kan du laste ned listen som PDF.

Bestillingsfrist for utsending pr post er 1. desember. Det blir også anledning til å kjøpe frø på klubbmøtet i februar (Oslo).

Mengden av frø varierer fra sort til sort, og frøgruppen vil fordele disse så godt og rettferdig som mulig. Alle får, men vi kan ikke garantere at alle får alt de ønsker seg. De som selv har gitt frø får fordelen av å velge først. For å være med på den første fordelingen av frø, må frøgruppa ha mottatt ønskelisten din innen 1. desember.


Lag en bestillingsliste med ønskene dine i prioritert rekkefølge. Du kan bestille så mange sorter du vil, men vi garanterer ikke at du får mer enn 10 slag. Send bestillingslisten din til

e-post: fro.blomstervenner@gmail.com
Vanlig post: Lisbeth Hoff, Fasanfaret 33, 2032 Maura

Betal kr. 50,- til klubbens konto som er 7877 08 28529. Dette beløpet skal dekke porto og materiell til pakking. Frøene blir ikke sendt før beløpet er registrert på konto. OBS - donorer trenger ikke å betale.

Hilsen fra frøklubben v/Lisbeth Hoff, Liv Lerdahl og Marit Hesvik

13 oktober 2017

Foredrag 17. oktober: Dyrke vannliljer i egen hage

Foredrag ved Arne Kristian Mellum

Velkommen til høstens første medlemsmøte i Blomstervenners Klubb! Vi starter sesongen med foredraget «Dyrke vannliljer i egen hage» - om bygging av hagedam og dyrking av planter der.



Dam i hagen kan være en flott hobby om man begynner riktig og har lagt gode planer. Nå skal vi lære å anlegge en dam for å kunne dyrke vannplanter i egen hage.

Arne Mellum har hatt hagedam som hobby i nærmere 30 år og er sekretær i Norsk Hagedamforening. Han har også drevet en spesialforretning for utstyr til hagedammer i flere år. Nå har han hagedam kun som hobby, og gleder seg til å dele sin erfaring med oss.


Praktisk informasjon:

Møtet starter kl. 19.00 og biblioteket vil være åpent fra kl. 18.30 slik at du kan låne bøker fra klubbens rikholdige samling av hage- og plantelitteratur.

Vårt faste møtested er Tåsen seniorsenter som har adresse Tåsenveien 66. Dit kommer du med Sognsvannsbanen og bussrutene 23 og 34. Det er også bra med parkering i området.

Ta med deg en venn! Foredraget er åpent også for ikke-medlemmer. Kr 50,- inkluderer kaffe og en kakebit. Loddsalg med flotte plantegevinster!

19 september 2017

Bilder fra Bomstervenners tur 2017

Her er noen bilder jeg tok fra turen vår til Sverige 26-27. august. Desverre har jeg ikke noe særlig fra andre dagen, kanskje andre kan bidra med mer?

Første besøket var hos Ann-Britt Höglund i Karlstad.
Her en liten detalj fra en dam med Agapanthus


Ann-Britt Høglund på vei gjennom hagen









 Avskjedsgave





Handlekø på Stolpens Trädgård






Samling utafor bussen. I midten vår utmerkede sjåfør Lars Sølversen





Vi overnattet på Åkerby Herrgård i Bergslagen. Her morgenstemning ved Fåsjön


Hovedbygningen. Stedet var noe preget av at det i mange år var tilholdssted for svenske militære. Vi fikk en fargerik skildring av historikken av vertinnen












25 april 2017

Bilder fra seminaret

Her er noen bilder fra det flotte seminaret vi hadde på Linderud gård 22. april


Første foredrag var ved Ian Christie om Meconopsis og følgesvenner












Etterpå hadde vi lunsjpause i hagestua  Det var kald sno fra nord, men sola og peisen varmet om kapp. Her er deltakerne på vei tilbake. Ved døra sto Dag Tjernshaug og solgte planter - mye flott Rhododendron
Når vi kom inn igjen var det en liten kunstnerisk overaskelse. Den var ved Ingeborg Christophersen som er en verdensstjerne på blokkfløyte
Henrik Sjøman, intendendant fra Gøteborg Botaniske Hage snakket om Trær i Parker og Hager
Ulf Nordfjell snakket om sine prisbelønte hagedesign-prosjekter

14 mars 2017

Møte tirsdag 28. mars

Kina. En botanisk ekspedisjon til fjellområdene i Nord-Sichuan
ved Anne-Marie Skudem

Anne-Marie Skudem
Sommeren 2013 var Anne-Marie Skudem med på en botanisk ekspedisjon i fjellområdene i Kina. Tolv deltagere fra "hele verden" var med på turen som var ledet av Holger Perner og hans kinesiske kone Wenqing. - Vi reiste rundt i et delvis selvstyrt område som var befolket av tibetanere. Majestetiske fjell, fascinerende kalktravertiner og fargerike etniske folkegrupper gjorde inntrykk, men opplevelsen av den rike floraen i området var så definitivt høydepunktet, forteller Anne-Marie.

 - Vårt hovedfokus var orkidéer. men vi så også planter i slektene Primula, Rhododendron, Lilium, Anemone, Pedicularis, Meconopsis, Arisaema, Corydalis,  Paeonia - bare for å nevne noen. For det meste botaniserte vi i 2000 - 3000 meters høyde, men vi var også oppe i mer enn 4000 meter! Denne fantastiske turen startet og ente i millionbyen Chengdu, og den inkluderte også tid i nasjonalparker og vernede naturområder, sier Anne-Marie. Hun gleder seg til å dele noen av inntrykkene fra turen med oss.

Cypripedium tebetanicum



Møtet starter kl. 19.00 og biblioteket vil være åpent fra kl. 18.30 slik at du kan låne bøker fra klubbens rikholdige samling av hage- og plantelitteratur.
Det vil også bli salg av perlite og vermiculite til hyggelige priser. Kjekt å ha når du skal så frø eller stiklingsformere.









STED
Vårt faste møtested er Tåsen seniorsenter som har adresse Tåsenveien 66. Dit kommer du med Sognsvannsbanen og bussrutene 23 og 34. Det er også bra med parkering i området.

05 mars 2017

Inspirasjon trær! Liste og steder

Vi takker for en foredrag med Anne-Britt Höglund. Det lyste opp i vinteren for over 50 blomstervenner. Anne-Britt har gitt oss liste over de trær og busker hun viste - alle lingoser hun har i sin egen have. Vi legger den ut her som en inspirasjon til sesongens ønskeliste.

Betula med rosa bark - Jeg glemte å notere navnet i Branklyn, Perth. 
Endel av disse kan man få i Norge. Vegge ved Horten, Ødegård ved Haugesund og Hageland Nordstrand er steder vi har funnet spennende ting.  Har du andre steder som tilbyr godteri for tre-interesserte, setter vi pris på om du deler. I kommentarfeltet, eller på Facebook. Eller begge deler.

Anne-Britt bor i Värmland.  Hun tar årlig en tur til Tommy Ahnbys Gullmarsfjorden. Det er et gartneri som ikke er åpent til vanlig, men Trädgårdsamatør-foreningen arrangerer handledag. Tidligere solgte Tommy Ahnby trær og busker på Ramme (i Hvitsten) etpar ganger i året. Vi håper det tas opp igjen når utbyggingen på Ramme er klar. Stolpens Trädgård er et annet sikkert jaktsted for tre-interesserte. Det ligger langs E18 mot Stockholm - vest for Karlstad.

Blomstervenners klubb tar sikte på en tur til dette området høsten 2017. Informasjon kommer i Blomstervennen, her og på Facebooksiden vår. 


Her er trærne og buskene Anne-Britt viste oss: 

Buskar och små träd, Oslo februari 2017
Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia ’Diane’
Tibast, Daphne mezereum
Balkantibast, Daphne blagayana
Stjärnmagnolia rosa dubbel, Magnolia stellata 'Chrysanthemumiflora'
Magnolia kobus , Magnolia Merrill, Magnolia Stellata
Magnolia x loebneri ’Merrill’, Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’
Prydnadskörsbär ’Accolade’, Prunus ’Accolade’
Rhododendron viscosum
Rhododendron canadense
Rhododendron arborescens
Fjärilsazalea, Rhododendron vaseyi
Rhododendron ’Irene Koster’
Rhododendron ’Homebush’
Fembladsazalea, Rhododendron quinquefolium vita blommor, Rh pentaphylum rosa blommor
Olvon, Viburnum carlesii aurora, Viburnum x ’Juddii’
Doftabelia , Abelia mosaiensis
Snödropsträd , Halesia carolina
Snödropsträd , Halesia monticola ’Rosea’
Maccia amurensis
Gulved, Cladastris kentukea (lutea)
Liten pärlbuske, Exochorda ’The Bride’
Prydnadsapel pelarform, Malus
Prydnadsapel, Malus ’Royal Beauty’
Kinesisk blomsterkonell , Cornus kousa 'Satomi'
Ligustersyren, Syringa reticulata
Glanskörsbär, Prunus serrula
Kopparlönn, Acer griseum
Asklönn, Acer negundo ’Flamingo’
Guldlönn, Acer tschonoskii ssp. koreanum
Japansk gyllenlönn, Acer schirasawanum
Japansk gyllenlönn, Acer schirasawanum ’Aureum’
Flikbladig solfjäderslönn, Acer japonicum ’Aconitifolium’
Solfjäderslönn, Acer palmatum ’Orange Dream’
Japansk lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'
Silverpäron, Pyrus salicifolia Pendula
Sibirisk ärtbuske, Caragana arborescens
Japansk hänglärk, Larix kaemferi ’Pendula’, Thuja occidentalis ’Sunkist’
Japansk lärk Diana, Larix kaempferei ’Diana’
Alm, Ulmus ’Jacqueline Hillier’
Flikbladig purpurfläder, Sambucus nigra 'Black Lace'
Silverträd, Elaeagnus ’Quick silver’
Kashmirrönn, Sorbus casmiriana
Praktpärlrönn, Sorbus pratti
Blodbok, Fagus sylvatica ’Purpurea pendula’
Japansk avenbok, Carpinus japonica
Brakved, flikbladig, Rhamnus frangula ’Asplenifolius’
Konvaljbuske, Clethra alnifolia
Japansk konvaljbuske, Clethra barbinervis
Smällspirea, Physocarpus opulifolius Diabolo och fröplanta
Gaffelolvon, Vibirnum furcatum
Vingad benved , Euonymus alatus
Hydrangea macrophylla WC Cheju
Hydrangea serrata 'Woodlander', Korea
Purpurhortensia, Hydrangea serrata ’Forget Me Not’
Vipphortensia, Hydrangea paniculata ’Vanilla fraise’
Hydrangea aspera ‘Hot Chocolate’
Metasequoia glyptostroboides ’Gold Rush’
Hjulträd, Trochodendron araloides
Thuja occidentalis , ’Brobeck’s Tower’, Rhododendron, `Teddy Bear`
Hinoki cypress, Chamaecyparis obtusa
Gran, Abies nordmanniana 'Golden Spreader'
Gran , Abies koreana ’Blue Magic’
Blåbarrig bergshemlock, Tsuga mertensia glauca
Japansk skencamelia , Stewartia pseudocamelia
Guldalm, Ulmus hollandica ’Wredei’

Japansk dvärgpil, Salix  Integra Hakuro Nishiki

17 februar 2017

Seminar - påmeldingsoppfordring!

Medlemsseminar for Blomstervenner

Det gode møtet mellom planteentusiasme og hagedesign

Lørdag 22. april 2017
Linderud gård i Oslo


Pr. 24.2 - er det bare én plass igjen. Vi lager venteliste.  Om du har meldt deg på, og ikke kan benytte plassen likevel, gi beskjed. Da får du pengene tilbake, og en annen kan få glede av din plass.

Påmelding til Willy Kringeland på e-post: 
aquilegia@hinsides.no eller telefon/sms til 991 28 204 innen 15. mars. Så fort som mulig, er riktigere, det er allerede kommet mange påmeldinger! 
Når du får bekreftelse på at det er plass til deg på seminaret, betaler du snarest kr. 400,- til bankkonto 7877 08 28529 eller på Vipps til 18184 Betalingen er din bekreftelse på at du vil delta.


Dette er årets storsatsing i Blomstervenners klubb! Seminaret er styrets presang til medlemmene i Blomstervenners klubb, den aller fineste planteklubben i Norge. Ikke jul-, ikke bursta’-, men overraskelsespresang!

Seminaret blir innholdsrikt og skal «sirkle» rundt temaet «hagens uendelige muligheter» Den aktive, inspirerende, gjennomtenkte, arbeidskrevende og overraskende hage, proppfull av sjeldenheter, tilfeldigheter… (og litt ugress). Hagen der plantene trives sammen med deg. De små, spesielle og de store, uventede. Levende vekster som tilfører noe til hverdagen din, til livet ditt og gjerne til samfunnet rundt deg også.

Vi har plukket de foredragsholderne vi aller helst ville ha. Og de svarte ja! Hurra! Vi har funnet det fineste lokalet vi kunne komme på. Og det var ledig!

Vi møtes på Linderud Gård, i Oslo. Nærmere bestemt salen med håndmalte trær på veggene. Det tenkte vi ville passe perfekt. Vi skal lære, snakke, spise, høre, le, gjenkjenne, hilse og juble. Og klappe. Vi holder på hele dagen. Når vi byr til på denne måten, kan vi ikke gi oss etter to timer. Syv, åtte timer, tenker vi er passe.  Fra 09:00 til kl. 17:00 Da er vi sikkert utslitte alle sammen. Det blir servering underveis. Hva det blir, er ennå verken bestemt eller bestilt, men vi skal finne noe godt og håndterlig. I tillegg har Dag Tjernshaugen lovet oss å selge sjeldne azaleaer og rhododendroner.

Her er våre foredragsholdere – internasjonale enere på hver sine fagområder:

Ian Christie: Meconopsis og kanskje noen følgesvenner
Ian og Ann Christie kommer til oss fra Kirriemuir i Stratford-dalen. Det er et av de vakreste og frodigste områdene i Skottland. Der driver de en planteskole hvor woodlandplanter og alpine stauder har vært hovedsortimentet. Med andre ord, en planteskole for spesielt interesserte. Sånne som oss.
Ved siden av gartnervirksomheten har Ian vært leder for Scottich Rock Garden Club (SRGC), og han er nå medlem av RHS Joint Rock Garden Plant Committee. Meconopsis er imidlertid den planteslekten som vekker størst begeistring hos ham. Med den begeistringen i bagasjen har han vært med på å starte The Meconopsis Group, tatt initiativet til Facebook-gruppen Meconopsis Enthusiasts og reist til fjern og nær for å spre kunnskap og inspirasjon. Det er gode grunner til at Ian Christie er en etterspurt foredragsholder på flere kontinenter, og vi er glade og takknemlige for at turen nå har kommet til oss.

Henrik Sjöman: Når trær skal løfte hagen
Henrik Sjöman er intendant ved Gøteborgs Botaniske Hage, der han har ansvaret for samlingens 6000(!) trær og busker. I tillegg til at han er en ettertraktet foredragsholder, underviser han også ved Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Hans store lidenskap og interessefelt er trærnes betydning og viktige rolle i naturen, landskapet, hagene – men ikke minst i bymiljøene. Sjöman er blant annet medforfatter til to prisbelønte bokverk: Träd i urbana landskap og Stadsträdslexikon.

Henrik Sjöman har bidratt med sin faglige kompetanse under etableringen av flere vakre parker i Sverige. Hans nysgjerrighet og kunnskapstørst har ført ham til spennende feltarbeid i skogene ved fjellkjeden Appalachene, i Romania, Moldavia og Kina - alltid på utkikk etter miljøer tilsvarende det tøffe, nordiske klima.

Ulf Nordfjell: Trädgård – Nu! Landskapsarkitektur – design – hortikultur – økologi – holdbarhet! 
Dette er viktige elementer som lever sammen i Ulf Nordfjells univers. Han er den ultimate formgiveren, estetikeren, inspiratoren og utfordreren. Dette i tillegg til å være en eminent foredragsholder. Han har vunnet en rekke skandinaviske og internasjonale priser, blant annet for sine tre fantastiske bidrag ved Chelsea Flower Show. Det går gjetord om hans prisbelønte Linné-hage som er en hyllest til Carl von Linné (300 års jubileet for hans fødsel.)

12 trädgårdar er én av hans inspirerende bøker. Her forteller Ulf Nordfjell i ord og bilder om sin hagefilosofi. Hans unike stil, inspirert av svensk natur, har vakt internasjonal oppmerksomhet. Stockholms Byggnadsförening ga ham for et par år siden hedersprisen, med begrunnelsen £Ulf Nordfjell har påvirket og fornyet svensk hageformgiving. Mange storslagne parker og vakre hager bærer i dag hans signatur. Landskapsarkitekten Nordfjell har det åpne blikket,- som rekker vidt og bredt…

Som dere skjønner, er vi litt i fistel akkurat nå. De sa ja, alle tre! Vi har ikke rukket å lande alt det praktiske. Men vi vet at det blir bra, og at vi vil bruke noe av klubbens oppsparte midler for å holde prisen nede. Kr 400.- for hvert medlem, hele dagen, med servering!

Velkommen!

09 februar 2017

Møte tirsdag 28. februar

Vakre busker og små trær

ved Ann-Britt Höglund

Anne-Britt Höglund har en hage på hele 5000 kvadratmeter. Der er det rikelig med fine fotomotiver.
- Jag gillar att odla i lundmiljöer med en blanding av träd, buskar, perenner och lökväxter, och jag försöker skapa miljöer som är tilltalande året rundt, skriver Anne-Britt Höglund. Hennes hage er skilt ut fra en jordbrukseiendom og er av det romslige slaget - hele 5000 kvadratmeter! Det gir rikelig rom for beplantning og høsting av erfaringer som hun vil dele med oss.

Selv har Anne-Britt i mer enn 20 år hentet inspirasjon og kunnskap i Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Der er hun både med i riksstyret og aktiv på lokalplanet. Hun er med andre ord akkurat som oss; ivrig etter å høste av andres kunnskap og erfaringer. På dette møtet deler hun generøst av sine erfaringer.

Møtet starter kl. 19.00. Biblioteket vil være åpent fra kl. 18.30 slik at du kan låne bøker fra klubbens rikholdige samling av hage- og plantelitteratur.

Det vil også bli salg av perlite, vermiculite og merkepinner. Kjekt å ha når du skal så frø eller stiklingsformere. Klubbens frøgruppe selger frø på dette møtet.

STED
Vårt faste møtested er Tåsen seniorsenter som har adresse Tåsenveien 66. Dit kommer du med Sognsvannsbanen og bussrutene 23 og 34. Det er også bra med parkering i området.