31 mai 2014

Årets siste tulipan - verdt å vente på

I de fleste hager i Sør-Norge nærmer tulipansesongen seg slutten. Men blant villtulipanene finnes det én art, Tulipa sprengeri, som kjennetegnes av et usedvanlig sent blomstringstidspunkt. Når dette skrives, lyser den opp i hagen med sine sterkt purpurrøde blomster.


Til en villtulipan å være er Tulipa sprengeri en forholdsvis stor plante - den nærmer seg halvmeteren og har stive blomsterstilker som ikke lar seg knekke av vær og vind. Og kanskje det aller beste: I motsetning til mange andre tulipaner kan løkene bli værende på voksestedet i årevis uten at det er nødvendig å ta dem opp. Blomsterknoppene er slanke og velformede med et vakkert gyllent skjær.


Tulipa sprengeri ble funnet på slutten av attenhundretallet i de nordlige delene av Tyrkia, men man trodde lenge at den var forsvunnet som villplante. I 1987 skrev f.eks. Brian Matthew at den ikke var blitt gjenoppdaget i vill tilstand i det 20. århundre. Men i 1989, altså etter nesten hundre år, ble den igjen funnet i naturen i fjellene i Sentral-Tyrkia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar