21 september 2013

Blomstervenners frøliste, i siste liten?!


Eller rekker du å høste flere frø i hagen din før høsten virkelig tar grep? For du høster vel av hagens gull? Enkelt og greit og en flott måte å spre det glade budskap på! Og nå er det jo snart den tiden, hvor frø skal skifte eiere og spres ut over det ganske land.



Glaucidium palmatum, fra frø til blomst.



Vi snakker om den årvisse frølisten til Blomstervenners Klubb. Den som gir oss mulighet til å bytte frø og prøve ut nye og spennende planter i egen hage. På listen finner du frø du ikke finner på hagesenteret. Frø fra planter som allerede har reist langt. Kanskje fra Kina? Eller Harstad?


Podophyllum hexandrum, frukt og rensete frø.


Det finnes mye god informasjon om frøhøsting, lagring og ikke minst såing. Du kan lese om dette hos Sällskapet Trädgårdsamatörerna (STA) eller på hjemmesiden til Magnar Aspaker.

Euphorbia lathyris, umodne frø. Ganske dekorative?

Selv  går jeg aldri i høsthagen uten å ha med kaffefilter, saks og kulepenn. Det er i grunnen alt du trenger. Når frøene først er høstet får de ligge å tørke i romtemperatur. Så må rusk og rask renses vekk før de pakkes. Du kan brette konvolutter selv eller kjøpe ferdige.


Euonymus (planipes ?), frukt med frø


Det er noen ting som er viktig å huske på når du skal høste frø selv. Frøene må være modne når de høstes, de må være tørre når de pakkes og du må ha riktig navn. Det nå være det botaniske navnet for det er likt for oss alle. Norske navn, om de finnes, kan variere fra hvor i landet vi bor.

 Og visst er de vel vakre, frøene?

Sorbus koehneana, lett å så selv!

Ja dette var en liten påminnelse om Blomstervenners frøliste. Fristen for å påmelding, betaling og innsending av frø er 15 oktober. Du er velkommen enten du leverer frø eller ikke, men du må være medlem i Blomstervenners Klubb.

Quercus sp, eikenøtter, vi har små frø og vi har store frø!

Informasjon om Blomstervenners frøliste finner du i siste nummer av Blomstervennen.

Ut på frøjakt!


Hilsen Marit


14 september 2013

HAGEHELG PÅ HEDEMARKEN 17- 18 august 2013

Når Blomstervenners Klubb og Staudeklubben Miøsen inviterer på Hagehelg på Hedemarken så er det ingenting å stusse på.  Det er bare å merke av i kalenderen og sette av helgen i god tid!  Og det var vi mange som gjorde.


Tidlig en lørdags morgen. Ikke nede på stasjonen men på Hotell Victoria i Hamar, der møttes vi for faglig påfyll med spennende foredragsholdere. 3 kjekke karer fra Sverige hadde tatt turen over grensen og en lydhør forsamling fikk god valuta for pengene!


Gerben Tjeerdsma holdt foredrag om Gøteborgs Botaniske Hage, Per Bürger om Coniferer-heksekoster og Peter Korn snakket om Vekster på vekstenes vilkår. For min egen del lærte jeg mye nytt og kanskje har jeg pådradd meg en ny samledille? Ikke at jeg er så vanskelig på det området (…)


Det er ikke fullt før det er fullt (…)
Enten det er i bilen eller i hagen?!


Mellom foredrag og lunsj var vi ute på hagebesøk. Vi ble fraktet standsmessig i en stilig veteranbuss! En flott samlerhage hvor godbitene sto i kø. Bildene får tale for seg, og her ser vi vel både fornøyde og veldig interesserte ut?!











Om kvelden var det middag på hotellet, og jeg regner med at praten gikk løst rundt tema- hage -selvfølgelig!





Helgen ble toppet med hagemarked på Gillund Gård. Undertegnede er etter hvert blitt ekspert på flatpakking av planter i koffert! Men til tross for spennende busker og trær både til salgs og på auksjonen så regner jeg fremdeles det som ekstremsport. Å flatpakke disse… Enn så lenge (..)


Litt reklame må vel være lov? Sant KennethNB! Sjekk Jonny i farten!


Flatpakkes? Fristelsen var stor!



Det var spesielt hyggelig å treffe nye og gamle hagevenner og jeg er sikker på at alle som var med denne helgen reiste fornøyde hjem igjen?!


Tusen takk til Staudeklubben Miøsen for en flott helg på Hedemarken!

12 september 2013

MØTE MANDAG 23. SEPTEMBER KL.19. Åpent for alle.

KUNSTEN Å IKKE KUNNE BEGRENSE SEG
Ved Jonny Andresen

Trillium ovatum 'Edit'
Foto: Jonny Andresen
Selv om høsten heldigvis lar vente på seg, så er det igjen tid for påfyll av litt teori, innblikk i andres praksis og kanskje noen nye planter. Høstens første foredragsholder byr på alt det. Dessuten utøver Jonny Andresen en kunst vi blomstervenner er ganske gode på; den å ikke kunne begrense seg.

-Det finnes så mye man kan ha i sin hage bare man setter rett  vekst på rett plass, sier Jonny som beskriver seg selv som en planteidiot med alt for liten tid til rådighet. Akkurat som oss. I tillegg har han en stor hage der han også foredler en del planter for videresalg. Jonny har en forkjærlighet for magnolia, lignoser og skyggeplanter, og det er sin kunnskap om og erfaring med disse plantene han kommer til å dele med oss. Gled deg til et grenseløst interessant foredrag.
Jonny vil også ha med noen spennende planter for salg!

Møtet starter kl. 19.00, og biblioteket vil være åpent fra kl. 18.30 slik at du får mulighet til å låne bøker fra klubbens rikholdige boksamling.


STED:
Vårt faste møtelokale i Vestre Aker menighetshus rett ved Vestre Aker kirke. Der er det godt om parkeringsplasser. Du kan dessuten reise kollektivt med både buss og trikk som stopper like ved.