24 august 2014

Tidløstid

Når de første tidløsblomstene dukker opp på ettersommeren, er det sikkert tegn på at høsten nærmer seg. De første blomstene tittet fram sist onsdag, og det er bare å innse at den fabelaktige 2014-sommeren blir avløst av mer høstlige forhold. Tidløs oppviser kanskje ikke den største variasjon i form og farge, men de lyser unektelig godt opp i høsthagen - dessuten kommer det svært mange blosmter fra hver knoll. Og så er det dette forunderlige at de store blomstene kommer før bladverket - derav også navnet "naken jomfru", men i moderne kjønnsbalanses navn bør dette nok bare nevnes på denne bloggen som et navnehistorisk kuriosum.

Colchicum 'Violet Queen' med lett sjakkbrettmønster

Colchicum 'Nancy Lindsay' -en av de mange høsttidløssortene som dukker opp hos meg i ukene framover
Irritasjonsmomentet ved tidløs kan for mange være bladverket som blir brunt og lite trivelige om sommeren. Jeg for min del lar naturen gå sin gang i hagen og aksepterer at brune og visne blad er en del av årets kretsløp.
Samtidig med tidløsene har enkelte småblomstrede rhododendron funnet det for godt å spandere på seg en (riktignok beskjeden) blomstring. En ordinær høstblomstring er det ikke, men heller et eksempel på at enkelte blomsterknopper som egentlig først skulle åpne seg neste vår, tar våren på forskudd.

Rhododendron saluenense med høstblomstring
Tekst & foto: Tor Jan Ropeid

1 kommentar:

  1. Flotte blomster, ja. Viktig det med å akseptere livsløpet og plantens ulike skjønnheter. Tidløs har jeg ikke, men kanskje den burde hatt en plass i høsthagen min.
    Sensommerhilsen fra Anne-Kristin

    SvarSlett