21 september 2013

Blomstervenners frøliste, i siste liten?!


Eller rekker du å høste flere frø i hagen din før høsten virkelig tar grep? For du høster vel av hagens gull? Enkelt og greit og en flott måte å spre det glade budskap på! Og nå er det jo snart den tiden, hvor frø skal skifte eiere og spres ut over det ganske land.Glaucidium palmatum, fra frø til blomst.Vi snakker om den årvisse frølisten til Blomstervenners Klubb. Den som gir oss mulighet til å bytte frø og prøve ut nye og spennende planter i egen hage. På listen finner du frø du ikke finner på hagesenteret. Frø fra planter som allerede har reist langt. Kanskje fra Kina? Eller Harstad?


Podophyllum hexandrum, frukt og rensete frø.


Det finnes mye god informasjon om frøhøsting, lagring og ikke minst såing. Du kan lese om dette hos Sällskapet Trädgårdsamatörerna (STA) eller på hjemmesiden til Magnar Aspaker.

Euphorbia lathyris, umodne frø. Ganske dekorative?

Selv  går jeg aldri i høsthagen uten å ha med kaffefilter, saks og kulepenn. Det er i grunnen alt du trenger. Når frøene først er høstet får de ligge å tørke i romtemperatur. Så må rusk og rask renses vekk før de pakkes. Du kan brette konvolutter selv eller kjøpe ferdige.


Euonymus (planipes ?), frukt med frø


Det er noen ting som er viktig å huske på når du skal høste frø selv. Frøene må være modne når de høstes, de må være tørre når de pakkes og du må ha riktig navn. Det nå være det botaniske navnet for det er likt for oss alle. Norske navn, om de finnes, kan variere fra hvor i landet vi bor.

 Og visst er de vel vakre, frøene?

Sorbus koehneana, lett å så selv!

Ja dette var en liten påminnelse om Blomstervenners frøliste. Fristen for å påmelding, betaling og innsending av frø er 15 oktober. Du er velkommen enten du leverer frø eller ikke, men du må være medlem i Blomstervenners Klubb.

Quercus sp, eikenøtter, vi har små frø og vi har store frø!

Informasjon om Blomstervenners frøliste finner du i siste nummer av Blomstervennen.

Ut på frøjakt!


Hilsen Marit


1 kommentar:

  1. Holder på å høste inn :) Har litt, ikke så mye fra hver, men om flere sender inn blir mange småporsjoner nok til mange ønsker.
    Blir spennende å se hva som kommer på listen :)

    SvarSlett