29 mai 2013

Våren 2013


Vi har nå lagt bak oss en av de hardeste mars og april månedene i seinere tid. Ikke først og fremst fordi det var kaldt, men på grunn av kombinasjonen full sol og stor forskjell på dag- og nattetemperaturer.
Dette må nødvendigvis gå hardt utover plantene.

Krokus

For to år siden la jeg opp eksperimentell dyrking av løk - særlig krokus - i potter. På den måten kan jeg lettere vise fram plantene der de syns best, og gjemme dem bort når de ikke er så pene. Samtidig kan jeg lettere gi dem tørke og varme på sommeren - dette er det mange sorter som trenger. Resultatet ble over all forventning i fjor - og i år: praktisk talt alle døde. Dette skyldes sikkert at eksponeringen mot sol og varme på dagen og temperaturer under -10 om natta ble for mye. Neste år skal jeg nok være mer forsiktig. Under slik de så ut i fjor:Saxifraga

Jeg kjøpte inn flere nye sildrer hos Peter Korn i fjor. Uheldigvis dekket jeg kun med en gjennomsiktig plastplate, slik at temperaturforskjellen ble for stor, her også har de fleste kabchia (pute)-sildrene dødd. De jeg har hatt andre steder med bedre dekke har klart seg bedre, men det er noe vinterskader på disse også. Derimot ser det ut til at sølvsaksifragaene (bergfrue, bergjunker etc.) har klart seg bra. En annen som blomstret over all forventning var en hvit rødsildre jeg kjøpte i fjor:


Jeg har ikke særlig med busker, men to gyveler som har stått eksponert over snøen ser ganske døde ut. Regner med at folk som har mer busker har hatt sine skader. Rhododendronene mine har greid seg bra, men jeg har kun noen få dvergsorter, som har vært godt under snøen.

Knut Bjørnstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar