26 mai 2013

Primula marginata

Primula marginata trives i full sol.
Primula marginata er en tøffing, og en usedvanlig vakker sådan. Med sine blå-lilla blomster mot grå, nesten sukkulente blad er den vårens vakreste eventyr i min hage. I gode år blomstrer den også eventyrlig lenge. I 2012 var de første knoppene synlige i midten av mars, og hverken nattefrost eller snø hindret at de slo ut i full blomst. I midten av mai var den blitt en kompakt pute. Noen varme soldager i juni tok knekken på blomstringen. Primula marginata liker sol, men varme gjør blomstringen kortvarig.

Primula marginata har en tendens til å vokse opp av bakken, men når blomster og blad er fullt utviklet, fremstår den likevel som en kompakt tue.

Primula marginata vokser vilt i fjellområdene i Nordvest-Italia og tilstøtende fjell i Frankrike. Sannsynligvis under ganske så marginale forhold. Den liker sol, og grusblandet jord anbefales.

Bodil Bergan

3 kommentarer:

 1. Det var en lekker og helt spesiell primula. Aldr sett den før. Nydelig farge. Takk for titten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Primula Marginata er ikke vanlig i handelen. Jeg har fått to eksemplarer gjennom blomstervenners klubb. Den ene var gevinst og den andre fikk jeg på plantebytte. Kanskje tar jeg med et lite plantebarn til plantebyttet lørdag. Jeg har oppdaget at den er lett å formere ved stiklinger.

   Slett
 2. Å den er vakker så flott blå farge den har.
  Da har jeg en plante til på min ønskeliste he he.
  Ha en fin hage uke, Marit.

  SvarSlett